Waar leer je beter om Italiaans te praten dan in het land zelf?

In oktober 2019 ging ik met een aantal mensen op pad in Campania, de regio van Napels en omgeving. In september 2021 ging ik naar Palermo en de west-kust van Sicilië. Op deze pagina vind je een impressie van beide reizen. 

Tijdens de taalreizen doen we leuke dingen samen en je krijgt ook kleine ‘opdrachten’, uit te voeren in het Italiaans…. Ook luisteren we veel naar het Italiaans, in verschillende settings.
Verder is het natuurlijk gewoon ontzettend gezellig! En niks moet, en je mag ook gewoon lekker (veel) fouten maken. Geeft niks, integendeel, het is onderdeel van het leerproces.

In oktober organiseer ik weer een taalreis naar Puglia. Vind hier het programma (in wording) en verder info. Er zijn nog een paar plekjes vrij dus geef je snel op als je mee wilt!

Een impressie van de reis naar Campania:

Hier een filmpje wat ik maakte van de agriturismo waar we verbleven tijdens deze taalreis:

 • De reis van 11-16 oktober 2019 was een succes! Reacties van een aantal deelnemers vind je onderaan deze pagina.

Wat was ons programma:
Dag 1 – Woensdag 22 april: ’s Middags aankomst bij de B&B Barone Negri in Gaiano (dichtbij Salerno – zie bovenstaand filmpje). Je kunt wat wennen aan je kamer, de (prachtige) omgeving en daarna eten en drinken we ’s avonds uitgebreid bij de B&B;

Dag 2  – Donderdag 23 april: Na een heerlijk ontbijt en wie weet ook al wel wat rondjes in het zwembad of een wandelingetje in het dorpje, oefenden we ’s morgens samen met wat conversatie.

Hierna stapten we in het busje en reden we naar de kust naar Cetara. Een magnifiek klein kustplaatsje waar een bijzondere visindustrie is.

We verzonnen ’s morgens een aantal vragen, die we in het Italiaans zouden gaan stellen aan de mensen van Delfino Battista, waar we een bezoek aan brachten.  We aten een lekker broodje op een terras aan het water in Cetara.

We reden door naar Salerno, een mooie middelgrote stad dichtbij Gaiano. Je kunt daar goed winkelen en we oefenden samen in de winkels. Vragen waar je naar op zoek bent, naar je maat etc. We aten een heerlijke pizza in Salerno (eigen kosten). Bepakt en bezakt… en met een volle maag keren we weer terug naar onze B&B.

 

 

Dag 3  – Vrijdag 24 april : Net als op dag 2 begonnen we lekker relaxed met ontbijt, een rondje in het zwembad, of gewoon even lekker niksen. We kwamen bij elkaar om weer even wat zinnen en vragen in het Italiaans te oefenen voor ons bezoek later die dag. We reden een stukje richting het zuiden, waar heerlijke buffel mozzarella wordt gemaakt. Bij het prachtige en vooruitstrevende bedrijf Vannullo konden we zien en horen hoe de allerlekkerste mozzarella (en andere kaas zoals ricotta) wordt gemaakt.

We lunchten met z’n allen (met of zonder mozzarella, op eigen kosten) en reden daarna door naar de prachtige en zeer goed bewaard gebleven tempels van Paestum. We kregen hier een interessante rondleiding in het Italiaans. Onze gids praatte heel langzaam en duidelijk. Fijn als je vragen stelt ,in het Italiaanse uiteraard :)).

 

’s Avonds aten we met z’n allen in onze bed & breakfast. Deze avondmaaltijd is inbegrepen in de prijs.

Dag 4  – Zaterdag 25 april: We ontbeten weer even lekker, en we oefenden met vragen voor ons bezoek aan het pasta fabriekje in Garagnano waar nog op traditionele wijze hele bijzondere pasta wordt gemaakt. We kregen hier een rondleiding in het Italiaans waarin we uitleg kregen over het proces van het pasta maken en waarom juist deze pasta zo bijzonder is! Er was ook de gelegenheid om wat pasta in te slaan. We lieten alles in 1 keer versturen. Dat scheelde uiteraard enorm in de verzendkosten.  

 Ook nu verzonnen we weer van tevoren voor ieder een vraag. Na al deze uitleg hadden we natuurlijk enorme trek in een heerlijk bord pasta! We reden naar Amalfi, een bijzondere en mooie havenplaats.

We lunchten in een lokaal restaurant, waar met traditioneel recept een onovertroffen maaltijd werd bereid (lunch op eigen kosten). Hierna maakten we samen een  wandeling langs een prachtig pad met onder andere veel citroenboomgaarden en een schattig lokaal barretje met lokale producten. We namen van elke gelegenheid gebruik om met mijn begeleiding een gesprekje aan te knopen! 
Na de wandeling reden we richting de B&B en aten daar samen. Ook deze maaltijd is inbegrepen in de prijs.

Dag 5 – Zondag 26 aprilNa het ontbijt oefenden we weer samen. We gingen Pompei bezoeken! Met onze lijst met woorden gingen we een uurtje aan de slag. In Pompei habben we een geweldige Nederlands gids Mariet. Zij kon de meest fantastische verhalen vertellen. Ik vroeg haar om ook veel woorden te vertalen in het Italiaans: zij woont al heel erg lang in Pompei en beheerst zowel het Italiaans als het Nederlands.

We lunchten daarna samen in Pompei (eigen kosten) en reden terug naar de bed & breakfast. Even uitrusten! Of even wat rondlopen in het dorpje Gaiano (met zo’n piepklein dorpspleintje waar de hele dag van die oude meneertjes een beetje zitten te niksen..).  Aan het einde van de middag kon je deelnemen aan een kookworkshop, die werd gegeven in het Italiaans door 3 vrouwen die in het dorp wonen en dagelijks in Barone Negri traditionele recepten koken  (eigen kosten, 10 euro p.p.). We aten daarna met elkaar (inbegrepen in de prijs).

Dag 6 : Deze morgen rustten we wat uit en was er de mogelijkheid om met Gianni (zie onder, partner van de eigenaresse Monica) door de tuinen van de B&B te lopen. Gianni kon enorm veel vertellen over alle kruiden en andere plantjes in de tuin. Ook bracht hij ons naar het andere gedeelte van de B&B, de oude familie residentie van de baron (in het filmpje te zien). Hij weet erg veel van de historie en brengt het overigens prachtige huis weer tot leven!  

We lunchten nog in Barone Negri en reden dan naar het vliegveld voor de terugvlucht.

Fine!

Na terugkomst maakte ik een fotoboekje van de reis die ik aan de deelnemers gaf tijdens de reünie na de reis

Ons programma in Sicilië in september 2021 zag er als volgt uit:

Vrijdag 17 september:
Avond vlucht vanaf Düsseldorf Weeze naar Palermo, met huurauto naar de B&B in Palermo;

Zaterdag 18 september:
Ontbijt met uurtje opfris les;
9.30 – 13.00: Bezoek aan Palazzo dei Normanni & centrum van Palermo met gids Francesca.
(Programma opgestuurd in groepsapp)
Lunch
14.30 – 17.30: Stadswandeling Palermo
18.00: Opfrissen bij b&b
18.30: Vertrek Kookcursus bij Raffaele Nastro (een kokkin die een aantal Siciliaanse gerechten met ons gaat maken bij haar thuis)

Zondag 19 september:
Ontbijt met opfris les;
10.00 – 13.00 ‘maffiatour’ met gids Linda (een tour langs een aantal plekken in Palermo waar van alles gebeurd is)
Korte lunch of broodje ergens eten
Auto ophalen en naar de Monreale (uiterlijk 15.00 uur vertrek): 15.30 afspraak met gids Francesca.
Naar Scopello rijden, naar de 2e B&B (ca. een uurtje rijden). We worden hier ontvangen door Maria Angela.  
Samen eten (simpele spaghetti, mozzarella, prosciutto, water en wijn.

Maandag 20 september
Ontbijt met opfrisles – we kunnen dit eventueel doen op het strand dichtbij ons (150 meter lopen), na een heerlijke duik in het heldere water…
Daarna kort wandelingetje naar Scopello en boodschappen doen (broodjes etc. met beleg… en ook voor ’s avonds, doen jullie! )
10.30 : Koffie bij een barretje op het pleintje van Scopello. Hier ontmoeten we weer Maria Angela met wie we een uurtje lekker kunnen babbelen. Je mag haar alles vragen over haar werk, familie, de regio… Sicilië, Italië….
We lopen terug naar ons huis en rijden naar natuurgebied Riserva dello Zingaro (vlakbij) met badpak en handdoek en wandelschoenen. Wandelen, lunchen en zwemmen (erg mooi).
Terugrijden naar huis, boodschappen, koken en eten en relaxen…..

Dinsdag 21 september
Ontbijt met opfrisles
Vertrek ca. 9.00 uur
Afspraak om 10.30 uur in zoutmuseum van Trapani met tour van half uur waarin je van alles kunt vragen over de zoutwinning.
Naar zoutpannen tussen Trapani en Marsala
Boot naar eilandje Favignano (ca. 20 min)
We kunnen wandelen of een fiets huren (overleggen we even)
Lunch 
Laatste boot terug is om 20.00 uur
Terugrijden naar huis, koken, eten en relax.

Woensdag 22 september
Ontbijt met opfris les
Bagage meenemen
Vertrek ca. 9.00 uur (klein uurtje rijden)
Bezoek aan het prachtige middeleeuwse dorpje Erice met een tour van 2 uur met Angela Amico, afspraak om 10.30 uur in Erice.
Lange lunch

Met de auto terug naar het vliegveld (1,5 uur rijden) voor avondvlucht terug. Vertrek uit Erice ca. 16.00 uur.
Fine ….

 

Neem contact op 
Aanmelden

7 reacties

 • Wim Winkelmolen schreef:

  Wat leuk dat de taalreis zo’n succes was!

  • Joke schreef:

   Het was een fantastische reis: interessant en afwisselend programma, prachtig verblijf. Voor aanvang leuke extra info gekregen over de komende excursies. De hele dag hoor je en probeer je italiaans te begrijpen en dat is een enorme stimulans. Aanvankelijk concentreerde ik me op het verstaan, later ging het actief spreken steeds beter. Tijdens het koken met de dames van de Agriturismo op de laatste dag ging het spreken makkelijk en ongedwongen. Veel geleerd en veel genoten. Babette is naast een hele fijne docent ook een geweldige reisleidster!

 • Jennifer Faasen schreef:

  Mijn eerste taalreis – onder de hoede van Babette naar Zuid-Italië – was gelijk een schot in de roos. De voor mij onbekende regio Campania bevat tal van pareltjes en trekpleisters. Een duik in de historie van Pompei en Paestum, flaneren in Salerno en varen langs de kust van Amalfi. In je beste Italiaans ( en dat hoeft heus niet zo heel erg goed te zijn) vragen stellen in de vis- of pastafabriek, in het mozzarella-walhalla of in de winkels. Een betere manier om je Italiaans op te krikken, is er niet.
  Het leukste van deze taalreis? Dat is misschien wel het samen eten in de gastvrije B&B Barone Negri. Met een glaasje wijn terugkijken op een bijzondere dag en vooruitblikken op het volgende avontuur. Even La Dolce Vita leven, alsof je nog nooit anders hebt gedaan.

  .

 • Marijcke Nuijten schreef:

  Wat heet succes… het was echt een belevenis. De B&B was super gelegen. Heel rustig. Het programma was zeer gevarieerd. De sfeer in de groep warm maar toch vrijblijvend. Ik heb enorm genoten en veel geleerd. Een absolute aanrader!

 • Daniela schreef:

  Complimenti Babette!

  Wat een mooie reis was dit! Genoten! , iedere dag een nieuw avontuur en op een ontspannen manier de Italiaanse taal oefenen.
  Afwisselend aanbod van plekken waar we de Italiaanse taal in de praktijk mochten brengen.
  Paestum en het gesprek met basisschool kinderen was erg leerzaam.
  De gastvrijheid van alle medewerkers van Barone Negri was geweldig met als hoogtepunt de kookworkshop.
  Kijk met veel plezier terug op vijf mooie en leerzame dagen in een prachtige omgeving.

  Daniela Tulp-Cocco

 • Frank Jibben schreef:

  Italiaans leer je door -hier in Nederland- les te nemen, trouw je huiswerk te maken, eindeloos woordjes te stampen, de ingewikkelde grammatica te bestuderen en door thuis veel te oefenen. Maar wat echt helpt om de taal onder de knie te krijgen, is een taalreisje naar ‘Bella Italia’. Luisteren naar je gastvrouwen of -heer, proberen je gidsen te begrijpen en proberen je verstaanbaar te maken in meer of minder gebrekkige zinnetjes. En dat alles in het Italiaans. Vijf intensieve dagen lang. Je gaat er bijna Italiaans van denken!
  Het door Babette georganiseerde taalreisje was een prima middel om dat Italiaans in de praktijk te oefenen. Ik heb veel geleerd, veel gedaan en veel gezien, ik heb prima gegeten, ik vond het erg gezellig met ons kleine groepje en ik heb af en toe ook nog even lekker kunnen ontspannen in onze gastvrije agriturismo. Genoten, dus!

 • Suzanne van Alem schreef:

  Ik hou van reizen naar Italië. Van het land, de amicale bevolking, het weer en het eten. Het liefst ga ik ‘van het gebaande pad af’ met een kleine groep van mensen met dezelfde belangstelling en het liefst een reis waarbij je contact hebt met de lokale bevolking. Driemaal raak ditmaal; ik ging, als niet- leerling van Babette, mee met Tutto Bene naar Zuid Italië. Wat heb ik ervan genoten! Een heel leuke groep – voor mij net groot genoeg – met ruimte voor leuke gesprekken maar ook de nodige vrijheid. Met een zeer afwisselend programma met bezoeken aan bedrijven waar je in je eentje niet komt, en ja….ook een paar ‘must see’ zaken ( nu we er toch zijn… zoals Pompeii en Paestum compleet met Italiaans sprekende gidsen). Basisplek was een prachtig gelegen B&B waar het goed slapen en eten was in een regio die Babette op haar duimpje kent. Prima geregeld, een echte aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.